Madáretetés a téli időszakban

503

A madarak etetése késő ősztől a kora tavaszi hónapokig esedékes, a költési időszak kezdetével pedig madárvédelmi okok miatt szükséges befejezni. Ennek oka, hogy egyes madárfajok hajlamosak az etetőben maradt magokkal etetni fiókáikat, akik ezt nem tudják megemészteni és a felgyülemlett magoktól megfulladnak.

A madarak etetését az első jelentősebb fagyok beköszöntével kell elkezdeni. Közel azonos mennyiséget helyezzünk ki minden reggel, ez annak érdekében fontos, hogy a madarak a természetes, téli táplálékaikat is megkeressék és elfogyasszák. Ennek több oka is van. Egyrészt az áttelelő károsítók száma jelentősen csökken, másrészt pedig a madarak nem állnak át teljesen a kihelyezett magok elfogyasztására, ami növeli a túlélési esélyüket.

Fontos, hogy ha etetjük a madarakat, akkor rendszeresen tegyük azt, mivel gyorsan megszokják és számítanak az eledelre, akár évekkel később is visszatérnek az etetők közelébe telelni.

Három nagy csoportba osztható a téli madáreleség, ezeket egyszerre kell alkalmazni: olajos magvak, állati zsiradékok és gyümölcsök.
A legfontosabb eleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. Érdemes apró szemű magvakat – köles, muhar – is keverni hozzá, melyeket a kisebb testű madarak szívesen fogyasztanak.
A nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a cinkegolyó kihelyezése is fontos, de a lágy sajtokat is nagyon szeretik a madarak.
A gyümölcsökből a legolcsóbb alma is tökéletes, ezt a fák ágaira célszerű felszúrni.

Soha ne adjunk viszont kenyérmorzsákat, mert azok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak!