Itt a kullancsszezon

527

A tavasz beköszöntével a kullancsok is megjelennek, ami gyerekekre, felnőttekre és házi kedvenceinkre is egyaránt veszélyt jelent.

Az elmúlt évek enyhe telei is csak kedveztek az apró vérszívóknak. A kullancsok több veszélyes kórokozót hordoznak, melyek közül a legismertebb a  vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve a Lyme-kór. Nagyon fontos, hogy nem csak azoknak kell odafigyelniük, akik sokat tartózkodnak a szabadban, mivel a kullancsok városi környezetben is előfordulhatnak, így kertekben, parkokban, fás-bokros zöldterületeken, strandokon és játszótereken. A kullancsveszely.hu az alábbi megelőzési tanácsokat adja:

  • Viseljünk megfelelő ruházatot: zárt, de szellős ruhában legyünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünkön lévő vékonyabb, a kullancsok számára vonzó bőrfelületeket védjük meg széles karimájú kalappal, amelyről a kullancs nem tud a fejünkre mászni. Kisgyermekeknél erre fokozottan ügyeljünk.
  • Használjunk kullancsriasztó szereket, különösen a szabad bőrfelületeinken. Tartsuk be a készítmény használati útmutatójában foglaltakat.
  • Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva. A saját szemmel nehezen látható részeknél pedig ne szégyelljünk megkérni egy hozzátartozót vagy barátot, hogy segítsen az átnézésben. Ne feledjük, a kullancsok nagyon apró méretűek!
  • Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát! A krémek, olajok, ecet vagy gyufa használata is tiltott. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás. A kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani.
  • Saját kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk a füvet, lehetőleg távolítsuk el a bozótos, aljnövényzetben dús területeket, amelyek a kullancsok kedvelt búvóhelyei.
  • Tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Ezt sem statisztika, sem orvostudományi igazolás nem támasztja alá.

Kutyák és macskák számára kullancsellenes samponok, csöpögtethető oldatok, speciális nyakörvek vásárolhatók. A kertben tartózkodó vagy kiránduló kutyát, macskát rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni.

fotó: kutyabarat.hu