Hogyan legyünk jó gazdák?

496

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás és ezzel a legtöbb kutyatulajdonos egyetért. Törökbálinton szinte minden második háztartásban él valamilyen házi kedvenc.

Hogyan legyünk jó gazdák? Erről kérdeztük Tornóczky Anitát. A közismert műsorvezető az elmúlt években egyre komolyabban foglalkozik az állatvédelemmel. Vezetésével az Országos Állatvédőrség Alapítvány immár országszerte siet a mostoha körülmények között tartott állatok segítségére.

Felelős választás

Anita elmondta, hogy a felelős kutyatartás első lépése az, hogy ha kutyatartásra adjuk a fejünket, először is alaposan gondoljuk át, hogy a habitusunkhoz, életmódunkhoz milyen eb illik legjobban, hiszen minden kutyának egyéni karaktere energia szintje van. Egy olyan családba, ahol mindenki egész nap dolgozik, nem való olyan kutya, aki sok mozgást, mentális és fizikális fárasztást igényel. Ha rosszul választunk, a gazda és a kutya élete is hamar küzdelmessé válhat.

A kutya nem ember

Fontos, hogy leendő kedvencünket szakszerűen vezessük be új családjába. Anita a kutyanevelés magasiskoláját a TV-ből jól ismert Cezar Millan–tól tanulta. Otthon maga is egy tizenkét kutyából álló falka vezére. Állatvédő munkája során többször került szembe első látásra agresszív, vagy nagyon rémült állattal, de szinte mindig sikerült megszelídítenie a pácienseket. Szerinte nagyon fontos, hogy a kutyát kutyaként, és ne emberként kezeljük. Ha felkészülünk, megtanuljuk a fortélyokat, amelyek segítségével jó falkavezérré válhatunk, akkor rövid idő alatt, egy boldog kutya boldog gazdájává válhatunk.